Kuzey Ege de Tatil Foça Gezilecek ve Tarihi Yerler

Kuzey Ege de Tatil Foça Gezilecek ve Tarihi Yerler ?

Foça Siren Kayalıkları(Phokaia,Legend of the Siren Rocks,Turkey)
Foçada Siren kayalıkları ilk olarak Homeros’un Odeyssesia destanında geçmektedir. Odeysseus Truva savaşından dönerken tanrılar tarafından adada yaklaşık olarak on yıl hapis tutulur. Daha sonra Tanrılar affeder ve kendi evine dönmesine izin verirler. Gemi ile Uzun bir süre denizlerde kaldıktan sonra Ege Denizindeki Phokai şehrinin kıyılarına geldiğinde sirenlerin yaşadığı adaların arasından geçmesi gerekmektedir. Orak adasının yakınlarındayken sirenlerin sesleri duyulur. Sirenlerin büyüleyici seslerini duyan denizcilerin bu seslerin etkisinde kalarak bu bölgeden ayrılmak istemediklerini bilen Odysseus bu kayalıklara yaklaşırken kuşku içerisindedir. Gemisinde bulunan büyücü Kirke’nin sirenler hakkında ısrarla uyarı yapması, bu konuda bazı kararlar almaya yöneltir. Sirenlerin büyüleyici seslerine kapılmamak için kendisini geminin direğine halatlarla sıkıca bağlayıp , ağzını da kapatır.Gemide tayfaların bu sesleri duymasına engel olmak içinde kulaklarını bal mumu ile kaplar. Böylece çok merak ettiği sirenlerin çıkardıkları sesleri yalnız kendisi duyma olanağına kavuşacaktır. Gemisi kayalıkların arasında yol alırken sirenlerin etkileyici seslerini duyar. Duyduğu sesler onu büyüler. Buradan ayrılmayıp ömrünün sonuna kadar bu bölgede kalmak için tayfalarına emir vermek ister. Ağzı kapalı, elleri kolları bağlı ayrıca tayfaların da kulakları tıkalı olduğundan bunu başaramaz. Dolayısıyla Odysseus’un gemisi burada durmayıp kayalıkların arasından süzülerek yoluna devam edip 20 yıldır onun yolunu gözleyen karısı Penelope’ye kavuşturur.

Homeros’un ilk defa olarak Odysseus destanında sirenlerin yaşadığını söylediği Foça denizindeki kayalıklar o günden günümüze siren kayalıkları ismiyle bilinir.
Siren kayalıklarına Nasıl gidilir ?

Siren kayalıklarına Foça limanından hareket eden tekne turları sayesinde görebilirsiniz ancak. İncir , orak ve Fener adalarına da Turlar düzenlenmektedir.

Ayrıca Soyu tükenme tehlikesi altında bulunan ve koruma kapsamındaki Akdeniz foklarının bulunabileceği tek bölgedir.


Foça Antik Tarihi
Foça antik bir geçmişe sahip olduğu için Sözkonusu Antik Tarih ten bahsetmek gerekmektedir.
(FOÇA) Phokaia’nın kuruluşu üzerine çeşitli görüşler vardır; Antik yazar Pausanias’a göre İzmir’in batsındaki Teos ve Erthrai’den gelenlerce kurulmuştur. Antik yazarlardan Herodot, Strabon ve Şam’lı Nikolaos’a göre ise, Orta Yunanistan’da Peloponnes Yarımadası’nda yaşayan Phokisliler, Anadolu’ya gelmişler ve bölgeye egemen olan Kyme kentinin verdiği izin ile Phokaia’yı kurmuşlardır.

Eski Foça (Phokaia) Tarihi dokusu neredeyse bozulmamış eserlerin ve modern yapının çok da henüz kirletemediği yüzyıllardır süre gelen köklü liman kenti yapısı ile Zamanının en değerli mekanlarının olduğunu sokaklarında hala gösterebilmektedir.
Foçada Görebileceğiniz Antik Eserler Bölgeler
Athena Tapınağı

M.Ö. 590-580
Kybele Açıkhava Tapınağı
İ.Ö. 580
Tiyatro
İ.Ö.340-330
Siren Kayalıkları
Arkaik Duvar & Heredot Duvarı
İ.Ö.590-580
Dış Kale
1678 yılında Osmanlı
Taş Ev
İ.Ö. 4.yy
Mozaikler
İ.S.5-4.yy
Şeytan Hamamı
İ.Ö.4. yy
Sur ve Beşkapılar
1275 yılında Cenevizli Manuel Zacharna
1455 yılında Osmanlı
Yel Değirmenleri
1531-1569-1570 osmanlı
Fatih Camii
15 ya da 16.yy'da
Kayalar Camii
1548'de Foça Kalesi Dizdarı Kurt Hacı Mustafa
Hafız Süleyman Mescidi
18.yy 19.yy
Osmanlı Mezarlığı
16.yy 19.yy
Antik devirlerde yağı ve derisi değişik amaçlarla kullanıldığı için ekonomik bir değere sahip olan Akdeniz foku, mitolojide de yeri olan bir canlı. Fokların, deniz tanrısı Poseidon ve güneş tanrısı Apollon'un koruması altında olduğuna inanılırdı. 12 kent devletten oluşan İon Birliği'nin en kuzeydeki üyesi olan Phokaia'da yapılan kazılarda, İÖ 500'lere tarihlenen fok figürlü sikkelere rastlıyoruz. Eski Yunanlılar, Akdeniz fokunu, tombul hayvan anlamına gelen phoka (foka) sözcüğüyle adlandırıyordu. Günümüzde, üzerinde bugünkü Foça'nın bulunduğu antik Phokaia kentinin adının, foklardan geldiğine inanılıyor.
FOÇA ÇEVRE ÖZEL KORUMA BÖLGESİ:
Ülkemizde 12 yöre, özel çevre koruma bölgesidir. Bu yöreler Foça, Gökova, Datça - Bozburun, Köyceğiz - Dalyan, Fethiye - Göcek, Patara, Kekova, Belek, Göksu Deltası, Pamukkale, Gölbaşı, Ihlara'dır. Anayasanın 56. maddesinde şöyle der : "Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Yaşadığımız dünya, ülke sayıları ve nüfusları artsa da genişlemeyecek, kaynakları ile sınırlı bir dünyadır ve hepimizindir." Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi de doğal güzellikleri açısından oldukça önemlidir. Bölgenin taşıdığı önem burada yaşayan foklardan kaynaklanmaktadır.



Foça sahilleri ve koyları konulu diğer yazımdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.


Foça Koylar ve Plajlar



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Foça Tekne Turları ve Fiyatları

Foça Tekne Turları Öncelikle ihtiyacınıza uygun turları seçmek çok önemli, Birçok firma farklı çözümleriyle sizinle birlikte ...