Foçada Coğrafi konum ve Özellikleri

Foçada Coğrafi konum ve Özellikleri


Foça'nın Konumu: İzmir iline bağlı 28 ilçe merkezinden biridir Foça . İlçeyi doğuda Menemen kuzeyde Çandarlı, batıda Ege Denizi, güneyde İzmir Körfezi çevreler. İlçenin yüz ölçümü 228 km2 dir. Toplam yüzölçümünün;% 50,6 ‘sı orman, % 8,9 mera, % 4,7 yerleşim yeri, % 14’ü diğer alanlar ve % 21’i de tarım
İlçe Merkezine 22 km uzaklıkta Yenifoça, 16 km uzaklıkta Gerenköy ve 10 km uzaklıkta Bağarası yerleşim yerlerimiz bulunmaktadır. Ayrıca ilçe merkezine 10 km uzaklıkta Yenibağarası Köyü, 18 km uzaklıkta Ilıpınar Köyü, 18 km uzaklıkta Yeniköy Köyü ve 22 km uzaklıkta Kozbeyli Köyü bulunmaktadır.

Foça doğal ve tarihi zenginliklerin korunması amacıyla Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiştir. Foça barındırdığı nesli tehlike altında olan türler arasında bulunan Monachus monachus (Akdeniz keşiş foku) açısından iyi bilinen bir bölgedir. Çam ormanları ve makilar bitki örtüsünü şekillendirir ve kurt, tilki, çakal, sansar keklik, güvercin ve bıldırcın gibi canlılara yaşam alanları oluşturmuştur. Foça ÖÇKB içerisinde yer alan Gediz Deltası balık türleri açısından oldukça zengindir ve göçmen kuşların uğrak yeridir.

İklimi: İzmir ili içinde en çok yağış alan ilçelerden biridir. Hemen her mevsim poyraz ve batı rüzgarları eser. Temmuz ve Ağustos en sıcak aylardır. Sıcaklığın 35 dereceyi aştığı olur. İzmir - Çanakkale yolunun 39 km'sinden sola sapıp 26 km. sonra Foça'ya ulaşılır.
Akdeniz ikliminin egemen olduğu ilçemiz, İzmir İlinin en az yağış alan ilçelerinden birisidir:
*Yağışlı : 65 gün/yıl
* Yıllık ortalaması : 781 mm.dir.
* Nemlilik : % 65’dür.
İlçe, 1. derece deprem kuşağı üzerindedir.
Yeryüzü Şekilleri: İlçenin rakımı en yüksek 3-5 m dir.
İlçenin en yüksek tepeleri; Kartal Tepe : 435 m, KızılTepe : 352 m ,Şaphane Tepe : 450 m,
Akarsular/Göller:En önemli akarsuyu Gediz ve gedizin kolları oluşturmaktadır.


Foça İlçesi 1. derece deprem kuşağında yer almaktadır. İlçe volkanik bir yapıdan oluşan engebeli bir araziye sahipse de, Gediz Nehri'nin oluşturduğu alüvyon arazi deltadan dolayı geniş bir ovaya sahiptir.
Topografik açıdan, denize açılan bir çanak şeklinde yer alan Foça'da yerleşim, topografyanın en az eğimli olduğu alanda yer alır. Eğimin yoğunlaştığı bölgede sit alanları ile askeri alanların bulunması, yerleşimin kentsel silueti etkileyecek biçimde yükselmesini bir ölçüde engelleyebilmiştir. Kentin doğusunda yer alan alanların bir bölümü zeytinliklerden oluşmaktadır ve bu alanların büyük bir kısmı da I. ve II. Derece doğal sit alanı olarak belirlenmiş alanlardır. Foça merkezi kentsel sit alanıdır.

Deprem konusuna  detaylı gelecek olursak risk bölgesinde bulunmasına rağmen Yeşil  (güvenli alanlar)çoğunluktadır.Kayalık yapısı  gereği  belli seviyede  depremlerde  güvenli olabileceği  gibi  Fay hattının tam üzerinde  olduğu için tabi ki de  risk  faktörü vardır.
ancak  tarihi volkanik  yapısı da  bir çokdefa kentin   doğal afetlere  maruz  kaldığını önceki yy larda   tarihine baktığınızda  görebilirsiniz.


Foçanın Antik tarihi ve eserleri isimli Yazımı buradan inceleyeiblirsiniz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Foça Tekne Turları ve Fiyatları

Foça Tekne Turları Öncelikle ihtiyacınıza uygun turları seçmek çok önemli, Birçok firma farklı çözümleriyle sizinle birlikte ...