Foçada Ekonomik Durum

Foçada Ekonomik Durum ?
Foçada Ekonomik Durum

Foça Tarihi bakımından bir çok ekonomik dönem yaşamış çok köklü bir ilçe olabilir ancak unutmayalım ki zamanın En büyük liman kentlerinden biri olup avrupaya açılan umut kapısı olmuştur asyaya tüccarların uğrak yeri kalabalık şehir Phokai ancak Osmanlı döneminde bu özelliğini yitirmiş ve farklılaşmıştır.Yavaş yavaş liman kenti görünümü kaybolan Foça -Phokai- Cumhuriyet döneminde tamamen bu özelliklerini kaybetmiş ancak 60 lı yıllar da tekrar itibarını geri kazanmaya başlayan Foça Çok değerli kültür mirası ile Doğal güzellikleriyle Turizm de hedef olmaya başlamıştır.


Tarım kasabası Balıkçı kasabası görüntüsünün altında Gizli bir turist merkezi olan Foça Tarımsal üretim ile genel olarak geçinmektedir Bunların başında Zeytincilik,Balıkçılık önemli bir yer tutmaktadır.Şaraplık Foça karası üzümünün asırlık tarih yeniden canlandırılmaya çalışılıp ıslah yöntemiyle Tekrar tarıma Foça karası üzümünün geri kazandırılması söz konusudur son yıllarda bu çalışmalar meyvelerini vermeye başlamıştır.


Köylerde Tarım ve hayvancılık hala yapılabilmektedir.Deniz tarımcılığında ise senede Deniz Eriştesinden 9 milyon TL foçaya gelir getirirken ülkedeki en önemli Deniz eriştesi Havzasına sahiplik yapmaktadır ayrıca balıkçılıktan sadece 10 milyon yaklaşık gelir elde edilmektedir.

Eski foçanın da yeni foçanında ana gelir kaynağı Turizm ve balıkçılık diyebiliriz.


Turizm ise her sene gelişerek devam etmektedir.Bakir plajları turistler tarafından tercih görürken Bir çok pansiyon otel camping alanı her sene listeye eklenmektedir.

Foça ile Yeni Foça arasındaki sahil yolunun etrafında turizme yönelik konaklama tesisleri yoğun olarak faaliyet göstermektedir.

Hayvancılık önemli bir geçim kaynağıdır. 12adet Tavuk Çiftliği ,3 adet Hindi Çiftliği, 28 adet büyük ve orta ölçekli büyükbaş çiftliği mevcuttur.

Balıkçılık ve liman ise Yaklaşık üç yüz aile geçimini Limandan sağlamaktadır. İlçemizde, 30 adet Trol gemisi, 15 adet Gezi teknesi, 200 adet Balıkçı teknesi, 250 adet Ticari ve Özel tekne bulunmaktadır.

Foça’daki Limanda mevcutta 2017 itibariyle 286 yat ve tekne ve Yeni Foça’daki rıhtım, 185 yat ve tekne kapasitelidir. İlçede 5 adet “Çekek ve Bakım Yeri” olup, 500 adet tekneye bakım yapılabilmektedir.

Bazı kentsel hizmetler Menemen ve Aliağa’dan sağlanmaktadır. Bu nedenle Foça’da imalat ve küçük sanayi fazla gelişememiştir. Ticaret ise nüfusun çeşitliliği ve büyüklüğü ile doğru orantılı olarak gelişmektedir. Yerli halkın ihtiyaçlarını karşılayan ticarethanelerin yanında günübirlikçilere, asker ve asker ailelerine, yazlıkçılara yönelik perakende ticaret artmaktadır.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Foça Tekne Turları ve Fiyatları

Foça Tekne Turları Öncelikle ihtiyacınıza uygun turları seçmek çok önemli, Birçok firma farklı çözümleriyle sizinle birlikte ...