Foçada Avlanma Taktikleri Olta çeşitleri

Foça da Avlanma Taktikleri Olta çeşitleri Neler ?

Foça da Kıyı balıkçılığında kaya üstünde  ve kayalık olta örneği:
Amatör Balıkçılar için iş yapan Avlak Yeri bulmak, neredeyse altın bulmak kadar değerlidir. Sosyal medyada gösterilen av raporları altındaki yorumlarda ilk öncelik olarak balıkların nereden alındığı sorulur. Ardından da hangi takım ve hangi yem kullanıldığı merak edilir. Bu insanın yaşı kaç olursa olsun değişmeyecek bir durumdur.

Şeytan oltası
Şeytan oltası hem basit hemde  avcı bir takımdır. Genelde  el de kullanılan bir  oltadır.Böylece hem balıkların vuruşları anında hissedilip tasmalamaya müsait bi yapıya  sahiptir, Olta kontrolü kolay olduğu içinde  amatör ve profesyonel herkesin yüksek performans alabildiği bir tür oltadır.

Kayalık avlaklardaki  balık türleri farklılaştığı gibi Çipura ,karagöz , Sargöz, Levrek , Hanos, Sinarit en çok  rastlanılan  türlerdendir.

Farklı meralarda farklı balık türleri için farklı  teknikler  kullanılmaktadır.
Ancak Şeytan oltası  her şarta uyum sağlayan ve hayat kurtaran bi avcı olta  türüdür.
Kayalık bölgelerde av yapmanın  bir çok sorunu beraberinde getirir.En çok  karşılaşılam konu pozisyon alma ve tabi takım kopartma sorunu En can alıcı sorunlardır. Her ne kadar bunun önüne geçmek için belli başlı önlemler alınsa da akıntıların etkisi, balıkların yakalandıktan sonraki hareketleri gibi faktörler hala takım kaybetmemize neden olabiliyor. Avın sürekliliği çok önemlidir Bir balık merasında  oltaya balık vurması demek  balıkların ilgilisni çektiğiniz anlamına gelir ve sürekli yemelemek ise  balıkların o bölgeye gelmesini toplanmasını sağlar bu sebeple  süreklilik kritik önem taşımaktadır bir merada av sürekliliği olmazsa  çok verim alınamayabilir.
Kayalık olan Avlak Yeri için 2 çeşit olta takımı hazırlanır. Birincisi Şeytan oltası, ikincisi ise Şamandıralı takım. Tabi bunun dışında takım kullanılamaz diye bir durum yoktur. Ama takılma sorununu asgari düzeye indirmenin en basit yolları bu iki uygulamadan geçer.

Şamandıralı Takım
Kayalık olan Avlak Yerlerinde, birçok sebep den dolayı takımda kopmalar olmaktadır. Bundan kurtulmanın bir diğer yöntemi ise  Şamandıralı takım  kullanımıdır. Dibe inen kurşun ve iğnelerin sadece kayalara takılmadığını görürüz. Bazı durumlarda yosun dallarına, Midye ve Kestanelere ve hatta ufak bir taş oyuğuna takıldığını görmekteyiz.Bunun sebebi hem kurşunun düştüğü yer, hemde boşluk almak veya akıntıların etkisiyle takımın yerde hareket etmesindendir. Yani takım yere sürtmeden direkt yukarı kalkarak gelirse haliyle takılmada yaşanmayacaktır. Bunun için bizde Şamandıra kullanırız. Suyun tahmini derinliğinin bilinmesi ve buna göre takımda Stopper kullanılması size avda büyük fayda sağlayacaktır.
Birde son zamanlarda piyasa sürülen Akıllı Şamandıra (Bobber with a Brain) var. Bu ürün sayesinde birçok ek materyalden kurtulmuş oluyorsunuz. Yani takımda ne bir boncuk ne bir stopper nede kıstırmaya gerek kalmıyor. Sadece Şamandıra, Kurşun ve İğne. "Bu nasıl oluyor" derseniz hemen anlatalım. Şimdi normalde oltayı suya attığımızda derinliğin ayarlanması ve yemlerin dik pozisyonda kalması için Stopper kullanırız. Ama bu her zaman lap diye olmaz. Oltanın boşluğunu almak zorlaşır, kurşun normalden daha ileri gider falan. Ama Akıllı şamandıra'da oltayı suya attığınızda derinlik kaç metre olursa olsun kurşun zemine değene kadar şamandıra yatık durur. Ne zamanki kurşun yere değer o zaman şamandıra içindeki su yeri dolar ve şamandıra oltanın boşluğunu alarak dik duruma gelir. Böylece hem yemlerin zemine yatarak kaybolması önlenir hemde atım sonrası uğraşmak zorunda kalmazsınız. Bazı arkadaşlar hassasiyet sorunu olduğunu belirtmişler ve kurşunsuz asla işe yaramayacağını söylemişler. Tabi aslında söyledikleri kısmen doğru ama bu takımın zaten kurşunsuz kullanılması öngörülmüyor. Ayrıca dibi taşlık ve yosunluk olan olan kıyı avlarında son derece kullanışlı olduğunu düşünüyoruz. Öyle bahsedildiği gibi hassasiyet sorunuda yok. Ama uzak atış yapılacak alanlarda bizde iyi iş yapacağını düşünmüyoruz. 


Kıyıdan At-Çek Raglou takımı.
Birçeşit atçek tekniğidir.
Takım ölçüleri şekildeki gibi olmalıdır Tabi bölgelere göre değişkenlik  göstersede aşağı yukarı  ölçüler ebatlar bu şekildedir   avlağınızın  durumuna göre  benzer orantı ile  düzenleyebilirsiniz.




Korumalı Takılmayan kurşun

Takılmayan Kurşun   nispeten takılmayı önleyici  korumaları ile  daha az takılmayı amaçlamış teknik olarak takılamayan  kurşunda diyebiliriz.
Balık avında kayalık meralar ve taşlık sahillerden atılan oltalar genelde takılma ile sonlanır. Hele bazı bölgeler vardır ki balık yakalandığı anda ya iğnenin biri yada kurşun bir yere sıkışarak oltada olan balığı çekmenize imkan vermez. Sizde fazla dayanamayıp koparmak zorunda kalırsınız. Burada hem balık kaçar hemde civarda bulunan tüm balıklar ürkerek derinlere doğru çekilirler. Bu noktadan sonra ava 2 saat kadar ara vermek zorunda kalırsınız. Bunun önüne geçmek için yıllardır birçok taktik geliştirilmiş ve bazıları işe yaramaya başlamıştır. Öncelikle eğer merada Şamandıra kullanılmayacaksa iğneyi teke düşürmek en güzelidir. Çünkü zaten balık yakalandığında iğne dolacak takılma sadece kurşunda yaşanacaktır. Bu yüzden aklımızı kurşunun takılmaması için ne yapılması gerektiğine çalıştırmalıyız. Kurşun genelde iki taş arasına girer ve bir daha kolay kolay çıkmaz. Bunun için kurşunu ya ek aparatlarla kalınlaştırmak yada zaten kalın olan birşeyin içine koymak gerekir. Mesela bizim çok denediğimiz ve başarısı yüksek olan kinder yumurta kabı. Birbirine geçmeli 2 parçadan oluşan kabın üst parçasını delip misinaya geçiriyoruz. Sonra kurşun olan dip kısma kadar getirip diğer parçasını japonla yapıştırarak sağlamlaştırıyoruz. Böylece kurşun yumurtanın içinde kalıyor ve takılma minimum seviyeye iniyor. Tabi handikaplarıda yok değil. Mesela kurşun daha sakin ve seri şekilde dibe giderken bu aparatla daha sesli ve nispeten yavaş dibe iniyor. Atılacak şeyin plastik olması sebebi ile atış mesafesinden 5-6 metre daha geriye düşüyor falan. Ama sonuç olarak takılmayı engelliyor. Sizde bu ve buna benzer aparatlarla bu sistemi uygulayabilirsiniz. Birde sol tarafta resmi görünen taş kurşun var. Bunu Övünç Dinç arkadaşımız akıl etmiş. Sahilden alınan yeter ağırlık da taşları mengene yardımıyla delip içine fırdöndü montelenmiş. Tabi iki kaya arasına girerse takılabilir ama denizleri kurşunlardan temizlemek adına faydalı olabiliriz kanaatindeyiz.

Birde henüz yeni yeni kullanılmaya başlanan Tüplü kurşunlardan bahsedelim. Bu ürünler uzun ince yapısıyla hem Surf avında hemde kayalık meralarda rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca içinde hava olması sebebiyle dibe süzülerek iner. Buda suya hızlıca çarpıp dibe çakılan ve balıkların ürkmesine sebep olan normal kurşunlardan daha avantajlıdır. 10 gr'dan 80 gr'a kadar çeşitleri bulunan tüplü kurşunlar fiyat olarakda cazipdir.

Bu bahsettiğimiz takılmayan kurşun çalışmaları kayalık alanlardan ziyade dibi kırmalık ve taşlık olan zeminler için daha uygundur. Eğer kayalık alanlarda avlanacaksanız Şeytan Oltası veya Şamandıralı takımlar başarı şansınızı artıracaktır.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Foça Tekne Turları ve Fiyatları

Foça Tekne Turları Öncelikle ihtiyacınıza uygun turları seçmek çok önemli, Birçok firma farklı çözümleriyle sizinle birlikte ...